HUB VAN DOORNE - EEN GROTE KLEINE MAN

Een verhaal van Eric v.d. Eijnden

 

In de grote zaal van het congresgebouw heerst een oorverdovend lawaai door het geschuif met stoelen en het geroezemoes van het aanwezige publiek. Een kleine gestalte stapt het podium op en gaat achter het spreekgestoelte staan. Met twee vingers tikt hij op de microfoon. “One, two, three”, klinkt door de speakers. Als de rust in de zaal is teruggekeerd begint de man aan zijn speech.  Hij brengt zijn relaas kalm en zonder haperen over op de toehoorders, zoals zijn uitvinding het vermogen van de DAF overbrengt op de achterwielen. Aan het woord is Hub van Doorne, de beroemdste Americaan van de wereld. 

Op 1 januari 1900 ziet Hub van Doorne het levenslicht in het Noord Limburgse dorp America. Voor velen blijkt dit tot op de dag van vandaag een verrassing, aangezien zij denken dat Hub van Doorne een Brabander is. Tijdens zijn eerste dagen op onze aardkloot heeft het kleine Hubke de nodige startproblemen. Zijn moeder heeft moeite met het produceren van voldoende moedermelk, brandstof die hij hard nodig heeft om te kunnen groeien. De oplossing vinden de Van Doorne’s bij buurvrouw Jegerings, die juist is bevallen van een gezonde dochter. Hub wordt bij moeder Jegerings ‘aangelegd’ en hij laat zich de melk goed smaken. 

Hub’s vader Martien is smid in America.. De familie verhuist in 1902 naar Griendtsveen en daar groeit Hub op tussen het ijzer en vuur. Hij brengt zijn lagere schooltijd echter door in America. Bij gebrek aan een fiets of openbaar vervoer, overbrugt Hub de afstand tussen de twee dorpen lopend. Waarschijnlijk heeft hij tijdens deze wandelingen de basis gelegd voor zijn toekomstplannen.  Op school valt hij op als een pientere leerling, maar meester Doenssen moet de kleine man regelmatig in de zij poken om hem bij de les te houden. Hub mijmert vaak over de dan nog zeer zeldzame automobielen, die hij onderweg naar school of op weg naar huis tegenkomt. Als op een dag een rijke heer zich met een probleem aan zijn auto meldt bij de smederij van vader Martien slaat de vonk over: Hub is vastberaden om iets met automobielen te gaan doen.

In 1906 krijgt Hub er een broertje bij: Wim. Samen met hem bouwen zij in Eindhoven het DAF-imperium op, waarbij de mannen als het ware van achter naar voren werken. Ze starten met de bouw van aanhangwagens, om vervolgens trucks te gaan bouwen. Midden jaren vijftig van de vorige eeuw raakt het bedrijf in de stroomversnelling, dankzij de vernuftige uitvinding van Hub: de Variomatic. De Van Doorne’s worden wereldberoemd dankzij deze vinding en genieten groot aanzien binnnen de wereld van autoproducenten. 

Ondanks de wereldfaam blijft Hub van Doorne de band met zijn geboortedorp trouw. Hij sponsort Americaanse verenigingen als fanfare Sint Caecilia en neemt internationale gasten mee op excursie door ‘zijn’ America. Veelal eindigen deze rondgangen bij Boems Jeu.

Het geboortehuis van Hub van Doorne bestaat nog steeds en DAF produceert nog altijd trucks. Personenauto’s maakt DAF echter allang niet meer. Een zeer enthousiaste DAF-club houdt het rollend materieel in ’levend’. In 2019 wordt Hub van Doorne op grootse en passende wijze in het zonnetje gezet. Een erehaag van DAF trucks en personenauto’s markeert de weg tussen Griendtsveen en America en biedt belangstellenden uit Horst aan de Maas en daarbuiten de kans om postuum kennis te maken met de grote, kleine man Hub van Doorne.

HUB VAN DOORNE PIENTERE POOKJE

 

Auteur: Erik vd Eijnden

Foto: 1958 - Hub van Doorne: Man van het pientere pookje - Elsevierweekblad.nl