DONKER HORST - 100 JAAR ELEKTRICITEIT

Het stilste evenement van Nederland ooit!

Een bijzonder – niet eerder vertoond – audiovisueel evenement als het stilste evenement ooit van Nederland!

Terug naar de tijd voordat de eerste elektrische lamp ging branden en het leven voorgoed veranderde. Nooit eerder in de afgelopen 100 jaar was het zo stil met zoveel mensen in de straten van Horst.

De bezoeker zal zich wanen als reiziger door het verleden van zijn voorouders...

lees verder...

 

Horst Banner Donker Horst.PNG

Lopend in stilte door donker Horst, overgeleverd aan wat er gebeuren gaat. Allen stil op weg, ieder in eigen gedachten verzonken, reizend en dolend door een ongekend Horst. 

Straten en pleinen worden herkenbaar door het schijnsel van schaarse fakkels die muren vaag verlichten. Horst Fakkel
Horst in het donker, anders, mysterieus…

Hier en daar een lichtschijnsel dat iets verraadt over het leven van toen en verre geluiden uit het niets vertellen de rest.

In het midden van Horst doemt in vaag schijnsel de majestueuze Lambertuskerk op. De verlichte poorten van de kerk vragen om naar binnen te komen. De eerste stappen in het Atrium houden een belofte in, een uitzien naar meer. 

Eenmaal de kerk binnengekomen; een zee van gesmoord licht, uitbundig vergeleken met wat de bezoeker buiten achter zich gelaten heeft. Accenten van het interieur worden zichtbaar zoals ze alleen in de eerste zevenhonderd jaar gezien werden, mysterieus, bezwerend, onheilspellend soms. Gezichten in het donker, figuren in zwak schijnsel van vervallen licht.

De kerk heeft zijn eigen geluid, zijn eigen stilte. Hoog boven de bezoeker torent het interieur zich omhoog, groots, reikend in stilte naar waar de mens steeds kleiner wordt. Nietigheid en grootsheid komen in dit Godshuis samen.
Verder door donker Horst vormen steegjes en pleintjes het toneel van onverwachte taferelen, van beelden van mensen die hun toekomst inkijken, onze kant op.

Bij sommige ‘huizen’ blijkt de deur open te staan. Mensen lopen er naar binnen, niet wetend in welke tijd ze zullen aankomen, wie van hun voorouders ze er zullen tegenkomen. 

Buiten op straat wordt het geluid van de stilte voor even doorbroken als de deur van een herberg open en dicht gaat en druk geroezemoes naar buiten ontsnapt. 
Binnen in deze herbergen uitnodigend kaarslicht, geroezemoes, gerinkel van glazen. De reiziger komt op adem, laaft zich aan de warmte en deelt er met reisgenoten zijn verhaal. Een dronk op het gemeenschappelijke verleden verdrijft de dorst en verbreekt de stilte...

In 1918 levert molenaar en pionier Frans Beuijssen stroom aan het dorp Horst dat daarmee als eerste in de streek tussen Maas en Peel wordt voorzien van elektrisch licht. Vanaf 1919 kwam daarmee definitief een einde aan een periode van duisternis. 

Het centrum van Horst - van gemeentehuis tot aan het Gasthoes - wordt drie dagen lang terug gebracht in de staat zoals het voor 1918, zevenhonderd jaar lang was: donker en stil.

De bezoeker van Donker Horst zal zich wanen als een reiziger door de tijd; als een figurant in zijn eigen verleden.

Dit schouwspel creëert een ongekende verbondenheid tussen de bezoekers én participanten onderling.  Dat duizenden zwijgend door de straten van Horst zullen dolen zal zich blijvend in de gedachten van de bezoekers nestelen en nooit meer vergeten worden.

Dit project is alleen mogelijk in samenwerking met gemeente, ondernemers en alle  inwoners van dit deel van Horst. Uitnodigingen voor informatieavonden volgen spoedig...

Donker Horst website

HORST -CENTRUM
zondag 13, maandag 14 en dinsdag 15 oktober
13 oktober entree vanaf 22.00
14 oktober entree vanaf 22.00
15 oktober entree vanaf 22.00


Ingang via Parkeerplaats Herstraat P2
Ticketverkoop via internet (info volgt later)

Bekijk meer activiteiten in Horst Bekijk alle activiteiten
Locatie:Horst
Tijdstip:22:00
Van:13 oktober 2019
Tot:15 oktober 2019
Bekijk de agenda