TIENRAY, EEN DORP MET VÉÉL GESCHIEDENIS (2)

Film Tienray 1969, 100 Jaar Lourdesgrot 1988 en de kruisweg

In de geschiedenis van de afgelopen eeuwen valt in Tienray veel te ontdekken dat het verleden van dit dorp uniek maakt. De invloed van de Mariaverering was groot op het sociale en economische leven in dit dorp. Datzelfde gold voor de steenfabrieken die prominent de skyline van het dorp bepaalden.

Plaquette

Elkaar opvolgend streken vele vluchtelingen en migranten in Tienray neer voor bescherming of werk. Belgische vluchtelingen voor de grote Eerste Wereldoorlog in hun land en Joden op de vlucht voor vervolging door Nazi-Duitsland. Daarna Ambonezen en Afrikaanse vluchtelingen en uiteindelijk de arbeidsmigranten uit Oost Europa. Tienray bleek keer op keer een goede plek om er te schuilen.

Symbolisch naast de bushalte op de weg vanuit Swolgen prijkt een tableau dat de verhalen van deze reizigers verteld.

Banners  en placemats

In de supermarkt van Jan Linders naast het postagentschap verteld een roll up banner over de ontwikkeling van het postverkeer in dit dorp, dat door invloed van de tienduizenden pelgrims een enorme vlucht nam. Over de Mariaverering zelf wordt bij de kerk verteld en waardoor het dorp Klein Lourdes werd genoemd.

Gezeten aan tafel bij twee van de horecagelegenheden vertelt het placemat onder uw bord over allerlei facetten van de historie van het dorp, terwijl u op de wand foto’s uit dat zelfde roemruchte verleden voorbij ziet komen.

 

TIENRAY OP FILM 2

Tienray 1969, 100 Jaar Lourdesgrot 1988 en de kruisweg

Het Tienrayse dorps- en verenigingsleven op film vastgelegd als in 1969 een filmploeg door het dorp trekt.   In 1988 wordt in het dorp 100 jaar Lourdesgrot gevierd en voor deze gelegenheid komt een processie uit Tegelen met een speciale trein naar Tienray. Er wordt zelfs een speciaal perron voor aangelegd.

De beroemde kruisweg in Tienray wordt einde vorige eeuw gerestaureerd en twee ervan worden verplaatst. Op film vastgelegd...

FILMVOORSTELLING

woensdag 9 oktober

Parochiehuis, 20.00 uur

entree vrij

Prentbriefkaart-Tienray_026a

Bekijk meer activiteiten in Tienray Bekijk alle activiteiten
Locatie:Tienray
Van:9 oktober 2019
Tot:9 oktober 2019
Bekijk de agenda