TIENRAY, EEN DORP MET VÉÉL GESCHIEDENIS

Film voorstelling TOP '27

In de geschiedenis van de afgelopen eeuwen valt in Tienray veel te ontdekken dat het verleden van dit dorp uniek maakt. De invloed van de Mariaverering was groot op het sociale en economische leven in dit dorp. Datzelfde gold voor de steenfabrieken die prominent de skyline van het dorp bepaalden.

Plaquette

Elkaar opvolgend streken vele vluchtelingen en migranten in Tienray neer voor bescherming of werk. Belgische vluchtelingen voor de grote Eerste Wereldoorlog in hun land en Joden op de vlucht voor vervolging door Nazi-Duitsland. Daarna Ambonezen en Afrikaanse vluchtelingen en uiteindelijk de arbeidsmigranten uit Oost Europa. Tienray bleek keer op keer een goede plek om er te schuilen.

Symbolisch naast de bushalte op de weg vanuit Swolgen prijkt een tableau dat de verhalen van deze reizigers verteld.

Banners  en placemats

In de supermarkt van Jan Linders naast het postagentschap verteld een roll up banner over de ontwikkeling van het postverkeer in dit dorp, dat door invloed van de tienduizenden pelgrims een enorme vlucht nam. Over de Mariaverering zelf wordt bij de kerk verteld en waardoor het dorp Klein Lourdes werd genoemd.

Gezeten aan tafel bij twee van de horecagelegenheden vertelt het placemat onder uw bord over allerlei facetten van de historie van het dorp, terwijl u op de wand foto’s uit dat zelfde roemruchte verleden voorbij ziet komen.

TIENRAY OP FILM 1

TOP '27

Het is 1927 en de eerste wedstrijd staat op het punt te beginnen. Maashees is de tegenstander. Elf spelers zijn uit het dorp gerekruteerd die snel nog in pimpelpaarse shirts worden gehesen. Het lachen van de hele Maashese bevolking gaat echter al spoedig over als na enkele schuchtere trappen tegen  de bal de Tienraynaren er lustig op losknallen.   Met  7-1 als eindstand  davert Tienray over haar tegenstander heen. Naar aanleiding van deze historische gebeurtenis heeft de club haar naam: TOP’27

Voetbalclub TOP '27 is de lokale sporttrots. Haar amateurstatus reikte op het hoogtepunt tot in de vierde klasse van de KNVB. Enkele wedstrijden uit dat verleden blijven tot de verbeelding spreken.

Zo overkwam Evertsoord in 1991 hetzelfde als Maashees in een zelfde eindstand.

FILMVOORSTELLING

zaterdag 21 september

Café 't Pleintje, 20.00 uur

entree vrij

 

 

 

Prentbriefkaart-Tienray_026a

Bekijk meer activiteiten in Tienray Bekijk alle activiteiten
Locatie:Tienray
Tijdstip:20:00
Van:21 september 2019
Tot:21 september 2019
Bekijk de agenda