OOGSTEN MET ZICHT EN PIK

De traditionele oogst

In de oogstmaanden  wordt in 2019 op enkele locaties in de gemeente prominente aandacht aan besteed. Het gaat hier immers om de verbouw en oogst van ons dagelijkse brood, door de eeuwen heen. In Melderslo wordt rondom het Oudste Huis geoogst met de zicht en pik...

Horst aan de Maas is altijd een gemeente geweest met veel landbouw, veeteelt en tuinbouw, aanvankelijk op zeer kleine schaal, maar met name na WO II dankzij de mechanisatie en het gebruik van kunstmest steeds grootschaliger. 
 

Op het terrein van Museum De Locht, naast het Oudste Huis van Horst aan de Maas, ziet de bezoeker hoe men vroeger maaide met sikkel en zicht en hoe men te werk ging met  dorsvlegels.  Antieke dorsmachines draaien op volle toeren en tonen de eerste vormen van mechanisatie.
Op een ander perceel toont de Locht hoe men in een iets recenter verleden koren maaide met een zgn. zelfbinder.

Later, na het maaien,  wordt een ouderwetse roggemijt opgebouwd. En begin september  wordt de rogge gedorst met een dorsmachine en stropers.

Aangezien het oogsten sterk afhankelijk is van het weer, is het verstandig om de website van De Locht in de gaten te houden.

Melderslo Oogst Zigt Pik


MUSEUM DE LOCHT
Broekhuizerdijk 16d
5962 NM Melderslo

Bekijk meer activiteiten in Melderslo Bekijk alle activiteiten
Locatie:Openluchtmuseum de Locht
Van:20 juli 2019
Tot:20 juli 2019
Door wie verzorgd:Museum De Locht
Website:https://www.delocht.nl/
Bekijk de agenda