KERKEN ANDERS VERLICHT. SWOLGEN

Zoals het er toen uitzag....

Alle eeuwen vóór de uitvinding van elektrisch licht hebben onze voorouders hun huizen, dorpen en kerken gezien, zoals wij ze de laatste 100 jaar nooit meer gezien hebben. 
Op diverse dagen in het jaar zijn verschillende kerken in onze gemeente te bezoeken in de avonduren en kan men zich er wanen als in de tijd van voor het elektrische licht...

In het kader van Horst aan de Maas 800 zullen tussen 30 oktober en 14 december 12 kerken in die gemeente zich in ander licht hullen, zoals dat er uit zag voordat de elektrische verlichting honderd jaar geleden zijn intrede deed.

Ieder voor zich heeft elke kerk gekozen voor een andere invulling. In alle deelnemende kerken wordt elektrisch licht vervangen door uitbundige kaarsverlichting en worden diverse accenten individueel per locatie benadrukt. Een enkele kerk verlicht ook het gebouw aan de buitenkant en de begraafplaats. Daarnaast vinden verspreid over de 12 kerken activiteiten plaats zoals een concert, een vertelling of bijzonder decor, gesprekken bij kaarslicht, een waar gebeurd verhaal over het kerstkind van Swolgen, uitstalling historische voorwerpen en gewaden, presentatie over een kerk, een harpconcert, kinderkoor, jeugdharmonie, orgelmuziek, akoestische countryrock, kerkkoor, reprise van stukken uit de Passion, een jachthoornkorps en ontwerpen van religieuze gewaden en kerkschilderingen.

Het Kerstkind van Swolgen

Leo Elbers vertelt over zijn herinnering aan de Maasdorpen uit zijn jeugd. Hij laat ons kerstavond  1944 opnieuw beleven. Hoewel inmiddels bevrijd, lag Swolgen vlak bij het front. Iedereen leefde in barre omstandigheden in de schuilkelders. In het café van zijn ouders was een militair ziekenhuis ingericht. Iedereen bad dat het vlug voorbij zou zijn. Tot op kerstavond in de Swolgense herberg een kindje werd geboren. Dit was voor iedereen het teken uit de Hemel dat de oorlog niet lang meer zou duren.

De kerk zal sfeervol verlicht zijn en bij alle kunstschatten is een QR-code geplaatst. Deze code kan via de telefoon gescand worden waarop er een foto en een uitleg volgt. Bijzondere aandacht zal er voor de gebrandschilderde ramen op het priesterkoor zijn

 

 

Voor volledig overzicht 'Kerken anders verlicht' zie ook onder dorpen:

Meerlo, Swolgen en Broekhuizenvorst (30&31 okt), Hegelsom (3 nov), Broekhuizen en Lottum (6&7 nov), Grubbenvorst (12 nov), Melderslo (16 nov), Meterik (30 nov), America, Evertsoord en Kronenberg (14 dec) 

Bekijk meer activiteiten in Swolgen Bekijk alle activiteiten
Locatie:St Lambertuskerk Swolgen
Tijdstip:18:30 uur tot 21:30 uur
Van:30 oktober 2019
Tot:31 oktober 2019
Bekijk de agenda