KERKEN ANDERS VERLICHT. BROEKHUIZENVORST

Zoals het er toen uitzag....

Alle eeuwen vóór de uitvinding van elektrisch licht hebben onze voorouders hun huizen, dorpen en kerken gezien, zoals wij ze de laatste 100 jaar nooit meer gezien hebben. 
Op diverse dagen in het jaar zijn verschillende kerken in onze gemeente te bezoeken in de avonduren en kan men zich er wanen als in de tijd van voor het elektrische licht...

In het kader van Horst aan de Maas 800 zullen tussen 30 oktober en 14 december 12 kerken in die gemeente zich in ander licht hullen, zoals dat er uit zag voordat de elektrische verlichting honderd jaar geleden zijn intrede deed.

Ieder voor zich heeft elke kerk gekozen voor een andere invulling. In alle deelnemende kerken wordt elektrisch licht vervangen door uitbundige kaarsverlichting en worden diverse accenten individueel per locatie benadrukt. Een enkele kerk verlicht ook het gebouw aan de buitenkant en de begraafplaats. Daarnaast vinden verspreid over de 12 kerken activiteiten plaats zoals een concert, een vertelling of bijzonder decor, gesprekken bij kaarslicht, een waar gebeurd verhaal over het kerstkind van Swolgen, uitstalling historische voorwerpen en gewaden, presentatie over een kerk, een harpconcert, kinderkoor, jeugdharmonie, orgelmuziek, akoestische countryrock, kerkkoor, reprise van stukken uit de Passion, een jachthoornkorps en ontwerpen van religieuze gewaden en kerkschilderingen.

 

KERK IN DE STEIGERS
Ook onze parochie doet mee aan het project “Kerken anders verlicht” in het kader van 800 jaar Horst aan de Maas. Onze kerk wordt voor het eerst schriftelijk vermeld in een document uit het jaar 1214. De parochie bestaat dus minstens 805 jaar.
In al die jaren kende de kerk momenten van opbouw en herstel. Ook nu staat de kerk in de steigers vanwege een grote restauratie van de 'Vorster Toren'.
Desondanks zijn we gewoon open en is iedereen welkom. De kerkverlichting buiten gaat aan, binnen branden kaarsen en er worden op het videoscherm diverse films vertoond, waaronder:
- Kerst-Inn 2010, dia's,
- Uittakelen van Fama orgel in Amersfoort, film,
- Intakelen van Fama orgel op zangkoor, dia's

                      

 

Voor volledig overzicht 'Kerken anders verlicht' zie ook onder dorpen:

Meerlo, Swolgen en Broekhuizenvorst (30&31 okt), Hegelsom (3 nov), Broekhuizen en Lottum (6&7 nov), Grubbenvorst (12 nov), Melderslo (16 nov), Meterik (30 nov), America, Evertsoord en Kronenberg (14 dec) 

Bekijk meer activiteiten in Broekhuizenvorst Bekijk alle activiteiten
Locatie:H. Naam Jezus kerk Broekhuizenvorst
Tijdstip:18:30 uur tot 21:30 uur
Van:30 oktober 2019
Tot:31 oktober 2019
Bekijk de agenda