HET GEHEIM VAN DE SMIDSE ONTRAFELD

Nieuwe archeologische expositie

Vazen Museum de KantfabriekIn het kader van Horst aan de Maas 800 en het 10-jarig bestaan van museum de Kantfabriek wordt een nieuwe verdieping in gebruik genomen met een archeologische expositie als waardevolle toevoeging aan de vaste collectie. 

Hier wordt het verhaal van de Smidse in Horst verteld.

In 2009 werd, ter voorbereiding op nieuwbouw in hartje Horst, op de hoek van de Veemarkt en het Wilhelminaplein  archeologisch onderzoek gedaan.  Op deze plek bleek in de 12e eeuw al een houten huis gestaan te hebben, dat eeuwen later werd vervangen door een gebouw uit mergel met een leien dak. 

Op het achtererf zijn grote hoeveelheden smeedslakken gevonden, die als afval ontstaan bij het smeden van ijzeren voorwerpen. Dit wijst erop dat er een smederij oftewel "smidse"  heeft gestaan, waar ijzeren gereedschap, landbouwwerktuigen en andere gebruiksvoorwerpen werden gemaakt. Vanwege het brandgevaar lag de smederij vermoedelijk aan de noordwestelijke rand van het toenmalige dorp.

De expositie toont hoe deze Horster smid leefde en werkte. Er is aandacht voor het ambacht én voor het smedengilde van Horst (opgericht 1524),  een teken van behoefte naar enige bescherming en regulering van het ambacht van smid. De patroonheilige van het gilde is St. Eligius, waarvan het beeld uit die tijd nog steeds te bewonderen is in de St. Lambertuskerk.


 

Museum de Kantfabriek 
Americaanseweg 8 | 5961 GP | Horst 
www.museumdekantfabriek.nl
 

Bekijk meer activiteiten in Horst Bekijk alle activiteiten
Locatie:Museum de Kantfabriek
Tijdstip:Openingstijden Kantfabriek
Van:20 november 2019
Voor wie:iedereen
Prijs:Toegang Kantfabriek
E-mail contactpersoon:Museum de Kantfabriek
Bekijk de agenda