HISTORIE VAN DE GLASTUINBOUW

Expositie

Van een agrarische oorsprong naar een industriële omgeving

 
Glastuinbouw californie

De gemeente Horst aan de Maas is altijd een gemeente geweest met veel landbouw, veeteelt en tuinbouw. 
De tuinbouw is op een schaal van 800 geschiedenis een relatief jonge bedrijfstak en heeft in betrekkelijk korte tijd een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. 
Vooral vanwege de aanwezigheid van grote gezinnen is het werk van de  tuinbouw voor en direct na de Tweede Wereldoorlog  goed te doen. Helpende handen zijn altijd dichtbij. Veel mensen in deze regio hebben in hun herinneringen dan ook de beelden nog op hun netvlies dat - wanneer er geoogst moest worden - hele gezinnen in stelling werden gebracht  om de klus te klaren. 
Gemeenschapszin en familieverbanden als basis voor een bedrijfstak.
 
Glas
Aanvankelijk wordt vooral veel op de volle grond geteeld, maar geleidelijk aan vindt de teelt steeds meer 'onder glas' plaats. En daarmee verandert het Noord-Limburgse landschap. Een glazen landschap ontstaat.
 
Venlokas
Voor de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt zich de teelt onder plat glas. Direct na de oorlog gaat men voor een deel over op de kweek in de zgn. rolbakkas, maar al snel wordt deze ingeruild voor de beroemde Venlokas. In de loop van de jaren groeit het formaat van de kassen tot het huidige niveau. Imposante glazen  hallen die zich over hectaren grote gebieden uitstrekken. 
 
Voedingsbodem
Maar ook ín de kassen verandert er veel. Automatisering doet zijn intrede. De beheersing van licht en warmte in de kas wordt steeds verfijnder. Ook de basis van alle teelt - de grond waarop wordt gewerkt - verandert en wordt in zijn geheel vervangen door substraten. Steenwol en veen blijken een ideale voedingsbodem en maken teelt mogelijk op alle denkbare plaatsen.
 
In de supermarkten van deze tijd wordt een veelvoud van voedingsproducten aangeboden ten opzichte van wat amper 50 jaar  geleden voor handen is. En veel daarvan is afkomstig uit de glastuinbouw.  Ons eetpatroon volgde die ontwikkeling...
 
kassenbouw
Daar waar de boer ooit op kleinschaligere tuinbouw overging te midden van velden en akkers staan nu enorme industrieterreinen van glas.  Niet alleen voor de  telende boer maar op kassenbouwgebied heeft het Horster bedrijf Maurice Kassenbouw zich ontwikkelt als wereldspeler. 

Innovatieve kassenbouw uit Horst...

MELDERSLO
Museum De Locht
Broekhuizerdijk 16d 5962 NM  Melderslo

01.05.2019 - 01.10.2019

Bekijk meer activiteiten in Melderslo Bekijk alle activiteiten
Locatie:Openluchtmuseum de Locht
Van:17 juli 2019
Tot:5 januari 2020
Website:https://www.delocht.nl/
Bekijk de agenda