CULTUREEL ERFGOED OP OUDE KERKHOVEN

In samenwerking met de regionale heemkundeverenigingen, organiseert LGOG een lezing over het culturele erfgoed dat zich op oude begraafplaatsen bevindt.  De lezing wordt verzorgd door de heren Leon Bok van “Bureau Funeraire Adviezen” en René te Dam, collega van de heer Leon Bok. 
 
Al enkele jaren wordt er nagedacht over hoe om te gaan met de begraafplaatsen in de diverse parochies van onze gemeente en bestaan er zorgen omtrent het beheer van kerkhoven en daarmee samenhangend het ruimen van graven. Deze zorgen worden gedeeld door de diverse heemkundeverenigingen, maar ook door de betreffende kerkbesturen in de regio. Wij  beschouwen grafmonumenten als Cultureel erfgoed, als cultuurhistorische monumenten.  
 
René ten Dam geeft een algemene inleiding op het begraven in Nederland met de nadruk op Limburg, met ook aandacht voor de zeldzame moordkruisen waarover hij recent heeft gepubliceerd.  
Na de pauze gaat Leon Bok  dan in chronologische volgorde in op de ontwikkeling van de begraafplaatsen in de gemeente Horst aan de Maas en zo mogelijk daarbij ook kijkend naar de verdere omgeving. Hij legt dan de nadruk op de kaalslag die momenteel plaatsvindt en het verlies aan katholieke identiteit op veel begraafplaatsen. 

 

Woensdag 18 september 2019

Aanvang 20.00 uur

 

De Leste Geulde, Noordingel 75. Horst

 

Klik HIER voor alle relevante informatie over deze lezing. 

 

Bekijk meer activiteiten in Horst Bekijk alle activiteiten
Locatie:De leste Geulde Horst
Tijdstip:20:00
Van:18 september 2019
Tot:18 september 2019
Bekijk de agenda